G. Ilija Stipanović – »Gospodar naše domačije«

G. Ilija Stipanović – »Gospodar naše domačije«

Domačija pri našem Domu pričara prijetno vzdušje domačnosti. Tu stanovalci in obiskovalci radi posedijo ali se sprehodijo, občudujejo domače živali, poklepetajo s prijatelji in se udeležujejo različnih prireditev.  

Dolga leta je za našo domačijo skrbel gospod Jože Tramte, zadnja tri leta pa je skrb zanjo prevzel gospod Ilija Stipanović.

Slednji je bil 40 let zaposlen v Tovarni zdravil Krka, zadnjih 6 let pa je upokojenec. Ker je bil celo svojo poklicno pot vedno izjemno aktiven tudi v prostem času, je ob nastopu pokoja prostovoljno pričel z prevažanjem starejših po opravkih v okviru sistema brezplačnih prevozov za upokojence in gibalne ovirane osebe Rudi. V okviru tega je izvedel, da v Domu starejših občanov Novo mesto potrebujejo voznika za prevoz kosil na dom in vse odtlej je temu predan. V času epidemije COVID-19 pa mu je bilo še ponujeno, da postane oskrbnik/gospodar naše domačije. Ker je doma iz kmetije in sta mu bila delo in narava vedno blizu, se je na prošnjo z veseljem odzval. Pravi, da se je v vsem tem času na delo in živali lepo navadil, delo pa opravlja z veseljem, srcem in dušo. Nikoli se mu nikamor ne mudi, pomembno mu namreč je, da je delo opravljeno. Poleg delovnega tedna, je vesten tudi vsak vikend, kjer na domačiji preživi več ur.

Ker že od nekdaj živi v sožitju z naravo, mu veliko pomeni trajnostna mobilnost, zato se za svoje osebne prevoze vedno poslužuje kolesa, pri čemer se rad pohvali, da opravi vsaj štiri vožnje na dan od svojega doma do DSO Novo mesto. Poudari, da se je tudi v Krko 20 let vozil s kolesom, vreme pa mu nikoli ni predstavljalo težav. Avta ne mara kaj posebej, zlasti zaradi zastojev, saj kot pravi, lahko s kolesom prideš hitro in povsod. Pravi, da si življenja brez gibanja ne predstavlja.

Zadnjih 10 let službovanja v Krki je prepotoval tudi kar nekaj sveta – od Avstralije, Kanade, Afrike, Kube, ter 15 evropskih držav. Pove, da v času službovanja ni imel niti dneva bolniške, privoščil pa si je zgolj štiri dni dopusta na leto. Kot lahko razberemo iz njegovega pripovedovanja in videnega pri vsakdanjem delu v Domu tudi sami, je človek z veliko energije, ki mu je mar, da je okolica urejena, ljudje okoli njega pa zadovoljni.

Velik užitek je opazovati, kako posebne vezi je spletel z živalmi na kmetiji, od katerih ima prav vsaka tudi svoje ime, na katerega se lepo odzivajo. Tako naše stanovalce kot obiskovalce rad sprejme, jih informira in tudi poda hrano, s katero lahko nahranijo živali. Zato vabljeni, da se sprehodite po naši domačiji in pokramljate z našim gospodarjem. 🙂

Dostopnost