RASTOČE URICE OB KAMINU – Črka B

Ubiramo nov krog abecede odličnosti pri rastoči knjigi. Vodja projekta Petra je tokratnemu krogu namenila prav posebno temo, in sicer AKTIVNOST. Prvi četrtek v mesecu so rastoče urice v  klubu namenjene aktivnostim na črko, kateri posvečamo mesec. Črka B je črka meseca marca in je bila namenjena meni. Takoj ko sem jo videla, sem vzkliknila: »Mi bomo bobnali!«

Še isti dan sem poklicala Andreja in ga prosila, da si prvi četrtek v marcu rezervira za nas. Z veseljem se je odzval povabilu. Prinesel je 15 afriških bobnov ter nekaj drugih glasbil, in nas povabil v doživetje, ki bo ostalo v spominu kar nekaj časa. Pa ne le v mislih, ampak tudi v telesu. Zvok namreč telo tako prevzame, da sem prepričana, da smo se vsi po zaključenem srečanju počutili skorajda prerojene.

Na začetku je bilo čutiti nekaj zadržanosti, a ne za dolgo. Andrej nas je počasi popeljal k bobnom preko kratkega uvoda, in ritmičnih igric, kjer smo se povezali drug z drugim in svojim ritmom. Ko pa je vsak pred sabo dobil svoj boben, je prostor napolnila igrivost in radovednost.

Bobni, s katerimi smo ustvarjali različne ritme, so iz različnih ročno izdolbenih lesov, na njih pa je z vrvmi napeta opna iz kozje kože. Okrašeni so z raznimi vzorčki, izrezbarjeni in prav lepo dodelani. Vsak je malo drugačen od drugih, vsi pa imajo nekaj skupnega. Da so prišli do nas, so prepotovali več tisoč kilometrov. Prihajajo namreč iz centralne Afrike. Na trenutke smo se počutili kot da smo tudi mi tam.

Kljub temu, da nas je malo skrbelo, kako bomo bobnali, če pa nismo talentirani za glasbo, smo se imeli izvrstno. Na koncu smo se strinjali, da bi na Čopovi ulici v Ljubljani s klobukom pred sabo, gotovo »zaslužili« vsaj kakšno jabolko in ananas, če ne še kaj več.

Doživeli smo nekaj novega. Nekaj drugačnega. Doživeli smo sami sebe, ter skupaj ustvarili nekaj lepega. Ustvarili smo čaroben trenutek. Nasmejani obrazi in tu in tam solza ganjenosti v očeh pa so dokazi, da je glasba res tista, ki daje dušo vesolju, krila umu, polet domišljiji in šarm ter veselje do življenja, kot jo je opisal starogrški filozof Platon.

Dostopnost