Skupine za samopomoč


Ideja o ustanavljanju skupin starih za samopomoč se je v Domu starejših občanov Novo mesto rodila v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, in sicer iz ugotovitve, da so stanovalci doma kljub osamljenosti in bolezni pogosto živeli drug mimo drugega, ter se med sabo niso poznali.

Kot eno od možnih rešitev smo v domu takrat videli v skupinah starih za samopomoč. Prva skupina je s svojim delovanjem začela v aprilu leta 1993. Skupina, ki se je poimenovala Pod Gorjanci deluje še danes. V istem letu sta se ob prizadevanju prostovoljcev in zaposlenih v domu, rodili še dve novi skupini – v maju skupina Julija in v decembru skupina Vijolica. V letu 1998 je nastala skupina Marjetica, zadnji dve skupini pa sta se v šopek domskih skupin za samopomoč pridružili leta 1999 – to sta skupini Kresnička in Mavrica.

Skupine starih za samopomoč se srečujejo ob torkih, med 9.30 in 11.30 uro. Temeljna dejavnost v skupini je pogovor, ob tem pa v skupinah radi tudi pojemo, beremo, praznujemo rojstne dneve članov, obeležimo različne praznike, prisluhnemo različnim gostom, pesnikom, glasbenikom… Na srečanjih se med člani ustvarjajo prijateljstva, zaupanje, pristen medčloveški odnos, kar prispeva k večjemu zadovoljstvu ter kakovosti življenja in bivanja stanovalcev doma.

O skupinah starih za samopomoč so stanovalci povedali:

Marija:
V skupino sem vključena že dvajset let. Srečanja mi veliko pomenijo in zelo se veselim torkov, da sem v družbi, saj imam svojce daleč in me malo obiščejo.

Antonija:
Na skupino rada pridem, kadar sem zdrava. Rada pojem in kaj lepega slišim. Na skupino bom hodila, dokler bom mogla.

Bogdan:
Sploh ne vem da je torek, če ne bi bilo skupine. Na srečanjih mi čas hitreje mine, pa še rad sem v skupini.

Danica:
Komaj čakam, da pride ta dan. Sem zelo vesela, da pridemo skupaj. Se kar bojim, ko bom enkrat obležala in ne bom mogla iti na srečanja.

Vida:
Jaz črpam dobro energijo od ostalih članov. Komaj čakam torke, ko se dobimo skupaj.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KONTAKT POKROVITELJ POVEZAVE
Dom starejših občanov Novo mesto
Šmihel 1
8000 Novo mesto
Tel: 07 371 99 11
fax: 07 371 99 44
e-mail: dso-nm@siol.net
Skupnost socialnih zavodov Slovenije
Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve
Tačke pomagačke


KATALOG INFORMACIJ
JAVNEGA ZNAČAJA
     
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se